• Recepti

Recepti

Svinjski medaljoni

Svinjski medaljoni z zelenjavnim rižem
11/01-30

Sestavine:
8 medaljonov (od svinjske ribice) po 7 dag
3 rezine belega kruha (brez skorje)
2 jedilni žlici naribanega parmezana
2 jajci
1,25 dl sladke smetane
8 čajnih žličk pesta*
sol in poper
10 dag riža basmati
četrt bučke, en droben korenček, četrt koromača (vse drobno narezano)
ena šalotka
malo goveje juhe
1,25 dl sladke smetane
2 jedilni žlici peteršiljevih lističev
2 jedilni žlici oljčnega olja
jedilna žlica orehovega olja
2-3 paradižniki
jedilna žlica drobno narezanih posušenih paradižnikov
jedilna žlica zelišč (bazilika, krebuljica in origano)

Predpriprava:
Kruhove rezine posušimo, drobno naribamo, pomešamo z naribanim parmezanom, obema jajcema in sladko smetano. Masa naj nabreka pet minut, nato jo z malo smetane gladko zmešamo. Svinjske medaljone rahlo potolčemo in ob straneh zarežemo globoke žepe. Žepe razpremo, vsakega premažemo z žlico pesta (zgornja slika) ter začinimo s soljo in poprom.
Pečico segrejemo na 160 ºC. Medaljone povaljamo najprej v moki, nato pa v zmesi iz sira, jajc in krušnih drobtin. Na malo oljčnega olja jih z obeh strani popečemo do lepe barve. V pečici jih pečemo do konca še približno osem minut. Šalotko narežemo na drobne kocke.

Priprava:
Za zelenjavni riž zarumenimo šalotko na oljčnem olju. Dodamo riž, zalijemo z vročo juho in kuhljamo deset minut (spodnja slika). Nato dodamo zelenjavo in kuhljamo še nekaj časa; riž mora biti rahlo zrnat. V riž vmešamo peteršiljeve lističe in orehovo olje. Paradižnik blanširamo, olupimo in narežemo na drobne kocke. Na oljčnem olju popečemo paradižnikove kocke s posušenim paradižnikom. Dodamo drobno narezana zelišča. Na krožnike serviramo po dva svinjska medaljona in zelenjavni riž; okrasimo s paradižnikom.

ZA 4 OSEBE


*pesto = klasična italijanska zeliščna omaka iz bazilike, česna, pinjol, parmezana in oljčnega olja;
uporabljamo jo za začinjanje juh, testenin in solat;



© Farme Ihan d.d., Vse pravice pridržane!
izdelava spletnih strani