O Antonu

Z željo olajšati izbiro potrošnika pri dnevnem nakupu mesa in mesnih izdelkov, smo se v skupini Farme Ihan - KPM, v sklopu sledljivosti odločili, da svoje meso označimo z blagovno znamko Anton iz Kamnika. Ideja za blagovno znamko Anton iz Kamnika, smo prevzeli pri svetniku Antonu, ki je poznan kot zavetnik prašičerejcev in mesarjev.

Vzreja prašičev je osrednja gospodarska dejavnost skupine Farme Ihan - KPM, ki je tudi vodilno tovrstno podjetje v Sloveniji. Smo pomemben igralec tudi na trgu govejega mesa in mesnih izdelkov. Veliki trgovski sistemi z lastno maloprodajno mrežo nam predstavljajo ciljno skupino kupcev, sledita jim slovenska mesno predelovalna industrija in zasebne mesarije. Ob vstopu Slovenije v Evropsko Unijo, se je močno okrepila cenovno, konkurenčna ponudba mesa tujih proizvajalcev, kar je posledično prizadelo tudi Farme Ihan - KPM. 

Za ohranitev in predvsem okrepitev svoje pozicije v novih tržnih razmerah, smo svoj proizvod začeli tržiti s prepoznavno blagovno znamko, tako pri ciljni skupini svojih kupcev kot tudi posledično pri neposrednih potrošnikih mesa in mesnih izdelkov. Da bi potrošnikom omogočili pravico do izbire, smo za svoje meso uvedli dosledno sledljivost, ki jo zagotavljamo z lastno blagovno znamko Anton iz Kamnika. Ta blagovna znamka predstavlja zaščito in varnost pri nakupu kakovostnega svežega mesa znanega porekla.

Končni proizvod – sveže slovensko meso označen z blagovno znamko Anton iz Kamnika, mora kupcu zagotavljati standardizirano kakovost surovine in njeno poreklo, jamčiti za celovito kakovost in skladnost proizvodnega procesa z evropskimi standardi (od vzreje do klanja), hkrati pa poudariti, da gre za surovino proizvedeno v Sloveniji.


Kdo je Sv. Anton (Puščavnik) Prašičkar

Anton je v Sloveniji med najpogostejšimi imeni. Poleg sv. Antona Puščavnika praznujemo 13. junija še sv. Antona Padovanskega. Vse dobro vsem, ki godujete danes in nosite krstno ime: Anton, Antonija, Tone, Tonček, Ante, Tonej, Tonač, Tunek, Tončka, Tonka, Tonči.

Sv. Anton je oče menihov in puščavnikov. Rodil se je okrog leta 205 v srednjem Egiptu. Pri dvajsetih letih je ostal brez staršev, ki so mu zapustili lepo premoženje. Kmalu zatem je v cerkvi slišal Kristusove besede iz Matejevega evangelija in jih vzel dobesedno: »Če hočeš biti popoln, pojdi, prodaj, kar imaš, in daj revežem, pa boš imel zaklad v nebesih.« Zemljo je dal sosedom, ostalo premoženje pa razdal in razdelil ubogim. Nato pa odšel v puščavo in se umaknil v samoto. Prestajal je hude skušnjave in se boril s satanom. Njegov način življenja je privabil mnoge občudovalce, radovedneže in tudi posnemovalce. Da bi se jih znebil, se je še bolj umaknil v samoto in odšel daleč v puščavske gore. Dvajset let ni z nikomer spregovoril ničesar, prehranjeval se je z zelišči in s kruhom, ki so mu ga prinašali prijatelji vsake pol leta. Okrog njega pa so se vedno bolj zbirali ljudi in se po njem zgledovali ter se naseljevali v njegovi bližini. Pozneje je množicam tudi govoril in mnogim postal duhovni voditelj. Umrl je leta 356, star 106 let.
Sv. Antona Puščavnika pogosto upodabljajo s prašičkom in s palico v obliki črke T, na kateri je obešen zvonček. Ti atributi so povezani s pobožno družbo hospitalitov, ki so sv. Antona zelo častili. Skrbeli so za reveže, nabirali darove ter z zvoncem opozarjali na svoj prihod. Kljub prepovedi so smeli voditi prašičke po mestnih ulicah. Sv. Anton je tako zavetnik živinorejcev, svinjskih pastirjev, rokavičarjev, mesarjev, gasilcev, pekov.
© Farme Ihan d.d., Vse pravice pridržane!
izdelava spletnih strani