ZGODOVINA

Pionirski projekt na polju farmske reje

Zagrizeno delo ustanoviteljev farme je z leti rodilo uspeh v času, ko je močno primanjkovalo svinjskega mesa. Farma je zbudila veliko pozornosti: številni obiski strokovnjakov in državnikov so ponesli sloves farme v svet. Proizvodni rezultati so se posledično izboljševali, učinkovite rešitve pa privabljale nove posnemovalce. Sledila je zlata doba FI s prodajo licenc, tehnoloških projektov, plemenskih živali ter številnih domačih in evropskih nagrad. Farma je kot pionirski projekt postala prva velika evropska farma prašičev in s svojim hitrim razvojem ter dobrimi tehničnimi rezultati veljala kot vzorčen primer za večino vzhodnoevropskih držav.

Zaradi jasne potrebe po nadaljnjem približevanju trgu je v družbo vstopilo podjetje Meso Kamnik, ki je že imelo dolgo poslovno tradicijo, saj je nekdanja mestna klavnica v Kamniku odprla svoja vrata že leta 1938. Po vojni je rasla in krepila svojo dejavnost ter zaradi poudarjene kakovosti, prerasla lokalne okvire, saj se je odlikovala po okusnih izdelkih, ki so jih zaposleni, fantje iz okoliških vasi, izdelovali po starih domačih receptih. Leta 1982 se je družba združila z domžalsko komunalno klavnico ter ubrala samostojno pot pod imenom Meso Kamnik. Nanjo so bile s prodajo goveje živine vezane okoliške kmetijske zadruge, meso in izdelki pa so večinoma končali na policah bližnjih trgovskih podjetij.

Zaradi prostorskih omejitev in neustrezne lokacije v središču Kamnika, so leta 2005 na Duplici pri Kamniku, zgradili povsem nov obrat, ki ustreza EU standardom in ki skupaj s pridobljenim ovalnim žigom, omogoča nov razvoj in prihodnost. Kot del Skupine Farme Ihan si je Meso Kamnik zagotovil dodatni tržni delež in stabilno povezavo s surovinsko bazo slovenskega porekla.

Zgodovina in mejniki so prikazani na: https://anton.si/kakovost/